Calculatorul este format din mai multe părți care lucrează împreună pentru a-l face funcțional. Structura calculatorului diferă de la un calculator la altul în funcție de necesitatea utilizatorului, dar există elemente care nu pot lipsi deoarece fără ele acesta nu ar putea funcționa.
Astfel că pe parcursul articolului voi menționa care sunt elemente care fac parte din structura calculatorului opționale.
Înainte de a trece la articolul propriu zis, trebuie să menționez că această structură se mai împarte în două clasificări: componente hardware sau componente software.
Componentele hardware sunt părțile tangibile, iar partea de software este formată din programele instalate pe calculator, acestea sunt într-un mediu virtual și nu le poți atinge direct.

Iată care sunt componentele care alcătuiesc structura calculatorului:
Structura calculatorului – unitate centrală
Procesorul
Adesea numit și CPU, procesorul este creierul calculatorului deoarece prin el trece fiecare operațiune făcută și tot el este locul în care ordinea operațiunilor este decisă.
Memoria internă
Există două tipuri de memorie internă, cea RAM unde sunt încărcate temporar programele care rulează pe calculator pentru a spori viteza de reacție a acestuia și cea ROM unde se află date fără de care calculatorul nu ar funcționa. Memoria RAM poate fi rescrisă, dar cea ROM rămâne intactă pe toată durata de viață a sistemului de calcul.
Placa de bază
Placa de bază este puntea dintre celelalte componente ale calculatorului și se asigură că fiecare element din structura calculatorului poate comunica unul cu altul.
Unitatea de stocare
Categoria dispozitivelor de stocare a informațiilor poate fi compusă din mai multe elemente, dar esențial pentru punerea în funcțiune a calculatorului este prezența a cel puțin unui dispozitiv de stocare pe care să fie prezent un sistem de operare.
Placa video (opțională)
Deși placa video este opțională ea putând exista ca integrată direct pe placa de bază sau dedicată. Cea din urmă fiind adăugată suplimentar structurii pentru a spori performanța sistemului.
Placa de rețea (opțională)
Asemenea plăcii video, plăcile de bază moderne vin cu un modul de rețea deja integrat pe acestea care de obicei se încadrează în standardele înalte de viteză. Instalarea unei plăci de rețea suplimentare adesea vine ca o nevoie de a înlocui un circuit defect sau a face upgrade calculatorului cu funcția Wi-Fi.
Placa de sunet (opțională)
Și de această dată avem aceleași date ale problemei, plăcile de bază au incluse în circuitele lor și o parte dedicată sunetului, astfel că poți conecta diapozitivele audio direct la aceasta.
Cu toate acesta, pentru entuziaștii audio sau persoanele care lucrează în domeniul audio-video s-ar putea ca circuitul deja prezent pe calculator să nu fie suficient de bun, caz în care este necesară adăugarea unei plăci de sunet performante.
Structura calculatorului – periferice
Monitorul
Acesta se conectează fie la placa de bază, fie la placa video și este responsabil de a traduce informațiile transmise de calculator în imagini.
Tastatura și mouse-ul
Tastatura este unul dintre cele mai importante dispozitive de intrare alături de mouse. Cu acestea două poți transmite calculatorului comenzi astfel încât comunicarea cu acesta să fie bidirecțională.
Scanerul (opțional)
Un alt dispozitiv de intrare, dar de această dată opțional este scanerul. Cu ajutorul acestuia poți scana informații tipărite (foto, text) pe care să le introduci mai apoi în calculator sub formă de imagine sau text în funcție de performanța scanerului și tipul de software folosit.
Imprimanta (opțională)
Imprimanta și boxele sunt dispozitive periferice de ieșire opționale care te pot ajuta în diferite sarcini atunci când folosești un calculator.
Cu ajutorul imprimantei poți scoate informații de pe calculator (poze, texte) pe un format fizic (hârtia).
Boxele (opțional)
Boxele sunt responsabile de transmiterea sunetului din calculator către urechile noastre. Deși sunt opționale, majoritatea calculatoarelor au nevoie de boxe pentru divertisment, feedback prin sunet și multe altele.
Dacă vrei să afli mai multe despre componentele calculatorului și ce rol are fiecare accesează link-ul din stânga pentru a citi un articol mai detaliat cu privire la fiecare componentă în parte.
Structura calculatorului – software
Toate elementele descrise mai sus își primesc ordinele prin intermediul software-ului prezent pe calculator. Cele mai importante elemente de tip software din structura unui calculator sunt BIOS-ul și sistemul de operare, fără acestea componentele hardware ar fi doar niște piese care nu ar putea comunica între ele, prin urmare calculatorul nu ar putea fi utilizat.
Așadar, aceasta este structura calculatorului. Dacă articolul ți s-a părut interesant îi poți da un share ca să-l citească și prietenii tăi.