Pasta termoconductoare – ce este, cum se aplică și sfaturi

Ești aici: Calculatorescu » Hardware PC » Pasta termoconductoare – ce este, cum se aplică și sfaturi

Pasta termoconductoare se ocupă de transferul căldurii de la procesor către radiator. Asigură un transfer de căldură optim deoarece rolul ei este de a umple golurile de aer dintre două suprafețe de contact, astfel procesorul poate elimina mai ușor căldura.

Poți avea cel mai performant sistem de răcire, dar dacă acesta nu reușește să facă așa cum trebuie contact cu suprafața pe care trebuie să o răcească este evident că devine ineficient și sfatul meu este să nu vă zgârciți atunci când vine vorba de a cumpăra pasta termoconductoare.

Diferența dintre una bună și una proastă poate fi chiar de 5-6 grade, ceea ce înseamnă enorm pentru performanța calculatorului tău.

Tipuri de paste termoconductoare

  • Ceramice – acestea conțin particule de ceramice ce se află în suspensie într-un lichid sau un compus siliconic;
  • Metalice – acestea au ca minus faptul că oferă și transfer electric așa că trebuie să fiți mai atenți cum le aplicați, dar partea bună este că transferul termic este mai bun. Așadar, pentru un plus de performanță ar trebui să mergeți pe varianta pastei conductoare cu un compus metalic;
  • Hybrid – pastele tip hibrid pot conține o mixtură de paste a căror elemente nu sunt în întregime făcute publice de producător. Adesea acestea sunt cele mai bune și oferă opțiuni bune de overclocking.

FAQ

Cât de des trebuie schimbată pasta termoconductoare?

Pentru o funcționare cât mai bună a laptopului sau a calculatorului, aceasta trebuie schimbată la fiecare 2-3 ani. După această perioadă începe să își piardă din propietăți.

Cum se aplică pasta termoconductoare

Se aplică punând un bob de pastă pe mijlocul procesorului, iar radiatorul cooler-ului o va împrăștia pe toată suprafața acestuia. De reținut că înainte de a aplica pasta termoconductoare trebuie să o curățați pe cea veche cu alcool tehnic sau spirt și un bețișor de ureche având grijă să nu rămână reziduri.

Care este cea mai bună pastă termoconductoare?

Noctua NT-H1 si Arctic MX-4 sunt cam cele mai bune variante indiferent de locul unde vrei să le utilizezi așa că aș merge pe una dintre acestea două.

Ce se întâmplă dacă nu schimb pasta termoconductoare?

Transferul termic nu va mai fi eficient și procesorul va fi mai cald, astfel nu va mai putea rula la capacitate maximă datorită protecției pe care o are împotriva supraîncălzirii.

Ce pastă termoconductoare să cumperi

Mai jos găsești cele două tipuri de pastă termoconductoare pe care le recomand și care au funcționat întotdeauna pentru mine. Am ales să nu fac un top mare deoarece consider că acestea își fac treaba foarte bine și nu are rost să umplu articolul cu opțiuni pe care nu le-am testat.

Noctua NT-H1

noctua nt h1 pasta termoconductoare
Noctua NT-H1 specificații
TipHibrid
Transfer termic8.9W/mK (approx.)
Transfer electricNU
CuloareGri
Cantitate1.4ml = 15 aplicări
PentruCPU, GPU
PerformanțăFoarte bună

Arctic MX-4

pasta mx4
Noctua Arctic MX-4 specificații
TipPe bază de carbon
Transfer termic8.5W/mK (approx.)
Transfer electricNU
CuloareGri
Cantitate4 grame
PentruCPU, GPU
PerformanțăFoarte bună

În concluzie, pentru ca sistemul tău să funcționeze cât mai bine, pasta termoconductoare trebuie să fie una de calitate și să ai grijă ca aceasta să fie înlocuită la cel mult trei ani pentru a nu își pierde din proprietăți.

Știri din tehnologie – septembrie 2020

Începem articolul de luna aceasta cu lansarea Samsung Galaxy Z Fold2. Acest telefon îmbină designul îndrăzneț cu tehnologia avansată și oferă experiențe...
322FaniÎmi place
4AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G păreri | Hands-on Review

Am avut în teste Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G timp de o săptămână, iar în cele ce urmează am să-ți povestesc...

Știri din tehnologie – septembrie 2020

Începem articolul de luna aceasta cu lansarea Samsung Galaxy Z Fold2. Acest telefon îmbină designul îndrăzneț cu tehnologia avansată și oferă experiențe...

Cod Samsung pentru meniul ascuns

Puțini știu că există un cod Samsung pentru a accesa un meniu ascuns a-l telefonului, dar și pentru a afla dacă acesta...

Ce este Pinterest și de ce ar trebui să-l folosești în România

Pinterest în România este prezent încă din anul 2012. Cu toate astea multe persoane se întreabă chiar și acum ce este Pinterest...

Știri din tehnologie – august 2020

Astăzi (5 august) Samsung a găzduit primul eveniment virtual Galaxy Unpacked. Acesta a fost transmis în direct din Coreea.

Cuprins:

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Înscrie-te la newsletter

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!