Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Lumina neutră și avantajele luminii naturale

Lumina neutră și avantajele luminii naturale

Atunci când am început să filmez pentru TikTok și YouTube am avut de ales între mai multe tipuri de lumină printre care se numără și lumina neutră, adică cea naturală. Alegerea aceasta este destul de importantă deoarece dictează cum se va vedea rezultatul final și poate schimba modul în care este perceput un spațiu.

Pentru a distinge între diferitele tipuri de lumină standardul este să facem referire la temperatura culorii pe care acestea o emit. Temperatura culorii este măsurată în Kelvin (K) și probabil ai văzut deja că pe majoritatea becurilor din comerț ai fie 2700K, 4000K sau 6500K, acestea fiind cele mai comune temperaturi.

Lumina caldă are valoarea mai mică pe scara de măsurare în timp ce vei recunoaște lumina rece după numărul mai mare exprimat în Kelvin. Astfel că lumina neutră este calea de mijloc între cea caldă și rece.

- Advertisement -

Lumina caldă

Lumina caldă are o temperatură de culoare scăzută (aproximativ 2000K – 3000K). Nuanța acesteia este galbenă, similară cu cea a luminii solare la răsărit sau apus și este considerată a fi cea mai relaxantă astfel că este ideală pentru sufragerii, dormitoare și alte spații de relaxare.

Lumina neutră

Lumina neutră, cunoscută și sub numele de lumină albă naturală, are o temperatură de culoare intermediară (aproximativ 3100K – 4500K). Această lumină imită lumina naturală din timpul zilei.

Este considerată a fi mai puțin relaxantă decât lumina caldă, dar mai bună pentru concentrare și activități care necesită o vizibilitate bună, cum ar fi cititul sau gătitul. Astfel că este ideală pentru birou, bucătărie, dar și pentru a fi folosită ca sursă de lumină în cadrul clipurilor video astfel încât balansul de alb să fie cât mai natural.

Lumina rece

Lumina rece, care are o temperatură de culoare ridicată (peste 4500K) vine la pachet și cu o nuanță albastră. Aceasta este adesea utilizată în birouri și alte medii de lucru, deoarece poate îmbunătăți concentrarea și productivitatea.

Cu toate acestea, lumina rece este considerată mai puțin confortabilă pentru ochi și poate perturba ciclurile naturale de somn dacă este folosită în exces seara.

tipuri de culori lumini
sursă foto: superbrightleds.com

Avantajele luminii neutre

Acum că am prezentat cele mai folosite 3 tipuri de lumină, voi vorbi despre câteva dintre avantajele luminii neutre din experiență proprie. Așa cum spuneam și la început, interesul pentru diferența dintre lumina neutră și cea caldă/rece a venit în momentul în care căutam o sursă de lumină pentru diverse clipuri pentru TikTok și YouTube.

Lumina neutră oferă un echilibru perfect între tonurile calde și reci, ceea ce face ca pielea și culorile să pară mai naturale în videoclipuri, acesta fiind un factor esențial pentru a obține un aspect profesional.

De asemenea, lumina neutră este mai puțin obositoare pentru ochi, un avantaj semnificativ pentru cei care petrec mult timp în fața camerei sau a ecranelor, reducând riscul de oboseală vizuală și oferă un confort sporit în timpul filmărilor îndelungate.

- Advertisement -

Un alt beneficiu major este flexibilitatea pe care o oferă în post-procesare. Datorită reproducerii fidele a culorilor, editarea și ajustarea videoclipurilor devine mult mai simplă și mai eficientă. Nu este necesar să corectezi excesiv culorile sau să compensezi pentru nuanțele create de o lumină prea caldă sau prea rece.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,297UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!