Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Cum să înveți programare singur

Cum să înveți programare singur

Ai decis să înveți programare, dar nu știi de unde să începi? Ei bine, nu ești singurul deoarece învățarea unui limbaj de programare poate fi o provocare, dar cu dedicare și resursele potrivite, vei reuși cu siguranță.

În continuarea acestui articol vom vorbi despre limbaje de programare, resurse gratuite și moduri în care îți poți dezvolta abilitățile ca programator.

Alege limbajul de programare

Există multe limbaje de programare, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. În funcție de ce vrei să faci cu programarea (dezvoltare web, dezvoltare de software, analiză de date, etc.), anumite limbaje vor fi mai potrivite decât altele.

- Advertisement -

Iată câteva limbaje de programare pe care le poți căuta pentru a-ți face o idee despre ce este fiecare și ce tip de software poți dezvolta.

  • Python
  • JavaScript
  • Java
  • C#
  • Rust
  • C++
  • Go
  • TypeScript
  • Swift
  • Kotlin

Resurse online

Există o mulțime de resurse online gratuite care te pot ajuta să înveți programare. De la tutoriale video, la cursuri online și forumuri dedicate, sunt o mulțime de locuri unde poți învăța și pune întrebări.

Cele mai populare platforme populare sunt Codecademy, freeCodeCamp și Stack Overflow, dar căutând soluții pentru anumite probleme, am găsit și multe canale de YouTube care vorbesc despre programare la nivel generau sau intră chiar în detalii foarte specifice.

Învăță prin practică

Practica este de departe cel mai bun mod de a învăța programarea deoarece te pune direct în fața unor situații reale și vei știi dacă ceea ce scrii funcționează sau nu.

Încearcă să scrii cod cât mai des posibil, chiar dacă sunt doar câteva linii pe zi. Cu cât scrii mai mult cod, cu atât devii mai confortabil cu sintaxa limbajului de programare și cu gândirea algoritmică.

Când am început să învăț Python am căutat pe internet idei de proiecte simple pe care le puteam dezvolta astfel încât să mă familiarizez cu limbajul și în scurt timp am ajuns să am propriile idei de soluții pe care voiam să le implementez pentru a automatiza anumite task-uri, fie personale, fie pentru job.

Citește documentația

Documentația oficială a limbajului de programare pe care l-ai ales este o resursă excelentă pentru a învăța. Deși poate fi destul de complicat la început, documentația este adesea cel mai bun loc pentru a obține informații precise și de încredere, iar pe măsură ce trece timpul vei observa că lucrurile încep să se lege și când te lovești de o problemă fie vei știi răspunsul teoretic din documentație, fie îți vei aminti că ai citit despre și te poți întoarce pentru o înțelegere mai bună a subiectului.

Învățarea programării poate necesita timp și efort, dar satisfacția de a construi ceva cu propriile mâini și posibilitățile pe care ți le oferă în carieră merită cu siguranță.

- Advertisement -

Întrebări și răspunsuri frecvente

Ai nevoie de o diplomă în IT pentru a lucra?

Nu, multe companii se concentrează mai mult pe abilitățile și experiența ta decât pe educația formală. Cu toate acestea, o diplomă în informatică este necesară pentru anumite joburi și funcții.

Cât timp durează să înveți programare?

Depinde de cât de mult timp investești și de ceea ce vrei să faci cu programarea. Mulți oameni pot ajunge la un nivel de bază în câteva luni de studiu consistent.

Ce limbaj de programare ar trebui să învăț prima dată?

Nu există un răspuns unic valabil pentru toată lumea. Pentru dezvoltare web, JavaScript sau Python sunt alegeri bune, iar dacă ești interesat de dezvoltarea de aplicații, Java sau Swift ar putea fi potrivite.

Cum pot găsi proiecte la care să lucrez?

GitHub, de exemplu, are o mulțime de proiecte open source la care poți contribui. De asemenea, poți încerca să rezolvi probleme reale pe care le întâlnești în viața ta de zi cu zi prin programare.

    Sper că acest ghid te-a ajutat să îți faci o idee despre cum poți învăța singur programare și să îți începi cât mai curând călătoria în această lume. Mult noroc și nu uita, persistența este cheia în orice proces de învățare!

    - Advertisement -
    Marius Călin
    Marius Călin
    Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

    Lasă un comentariu

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
    1,061UrmăritoriÎmi place
    1,261UrmăritoriVezi cont
    67AbonațiABONEAZĂ-TE
    Susține blogul prin afiliere
    Articole recente
    Parteneri
    Ads
    Cuprins

    Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

    Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

    *fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


    No, thanks!