Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Codul Numeric Personal (CNP) – semnificația cifrelor

Codul Numeric Personal (CNP) – semnificația cifrelor

Codul Numeric Personal (CNP) reprezintă un număr unic de identificare pentru fiecare cetățean al unei țări, fiind folosit în special pentru evidența fiscală, în sistemul medical, în sistemul de asigurări sociale și pentru alte servicii publice. În acest articol, vom discuta despre structura CNP-ului și semnificația cifrelor sale, pentru a înțelege mai bine rolul și importanța acestui cod în viața de zi cu zi.

Structura CNP-ului

Structura CNP-ului este SAALLZZJJNNNC, dar nu-ți face griji dacă n-ai înțeles fiindcă o vom explica pe fiecare în parte în cele ce urmează:

S – reprezintă sexul și secolul în care te-ai născut urmărind logica aceasta: 1 și 2 pentru persoane născute între 1900 și 1999: 1 pentru bărbați și 2 pentru femei / 3 și 4 pentru persoane născute între 1800 și 1899: 3 pentru bărbați și 4 pentru femei / 5 și 6 pentru persoane născute între 2000 și 2099: 5 pentru bărbați și 6 pentru femei / 7 și 8 pentru rezidenți străini.

- Advertisement -

AA – reprezintă ultimele 2 cifre din anul nașterii.

LL – este luna nașterii. Numărul este scris întotdeauna din două cifre astfel că din ianuarie până în septembrie se va scrie cu 0 în față.

ZZ – reprezintă ziua nașterii și merge pe aceeași logică de mai sus cu primele 9 zile ale lunii primind un 0 în față.

JJ – este codul județului sau sectorului în cazul celor născuți în București și este format tot din două cifre. Important de menționat este faptul că acesta este alocat la naștere și nu se schimbă niciodată, chiar dacă părăsești județul unde te-ai născut.

NNN – este pur și simplu un număr de ordine, de la 001 la 999, pe care îl primești de la biroul de Evidență a Populației și nu există posibilitatea ca 2 oameni care s-au născut în aceeași zi să primească același număr.

C – este cifra de control care se află în legătură cu toate celelalte cifre din CNP. Aceasta este calculată înmulțind fiecare cifră din CNP Cu echivalentul ei de pe aceeași poziție din numărul 279146358279, rezultatul final fiind împărțit cu rest la 11, cifra de control fiind egală cu restul dacă este sub 10. Dacă este 10+, cifra de control va fi 1.

Așadar, Codul Numeric Personal (CNP) este un instrument esențial în identificarea și evidența cetățenilor într-o țară, fiecare țară având totuși propriul sistem de a aloca acest număr. Fiecare cifră din CNP are, de asemenea, o semnificație specifică, care contribuie la construirea unui cod unic pentru fiecare persoană.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,297UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!