Alegerea celui mai bun card de memorie pentru nevoile tale cu siguranță nu este ușoară dacă luam în considerare numeroasele opțiuni care există pe piață. În acest articol îți voi recomanda cele mai bune carduri de memorie (în opinia mea) și vom discuta despre diferitele aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi un astfel de card. Printre aceste aspecte se numără: compatibilitatea, capacitatea, clasele de viteză și SD vs. microSD.
Cel mai bun card de memorie ieftin
Dacă bugetul este principala preocupare și vrei un card de memorie cu un raport calitate-preț bun, atunci trebuie să te asiguri doar că îl cumperi de la un brand cunoscut și că are o clasă de viteză compatibilă cu aparatura pe care o folosești.
Kingston Canvas Go

Specificații cheie:
- Tehnologie: UHS-I
- Format: exFAT
- Clasa de viteză video: V30
- Viteză maximă de citire: 170 MB / s
- Viteză maximă de scriere: 70 MB / s
Recomandarea mea este Kingston Canvas Go deoarece este un card de memorie SD care îndeplinește toate condițiile de mai sus și are un preț excelent.
Are clasa 10 de viteză fiind capabil să ofere 170 de MB/s atunci când vorbim de citire, iar pentru scriere viteza maximă la care ajunge este cea de 70 MB/s, mai mult decât suficient pentru un aparat foto din clasa medie sau chiar și pentru unul profesional, dar nu setat pe rafale rapide.
Temperaturile de operare sunt cuprinse între -25 °C și la 85 °C ceea ce înseamnă că nu trebuie să îți faci griji de rezistența acestuia chiar dacă nu îl folosești în condiții optime de vreme.
De asemenea, din experiență personală pot spune că 64 de GB sunt mai mulți decât suficienți pe partea de foto, un astfel de card fiind capabil să stocheze peste 2.000 de fotografii în format RAW făcute cu un Nikon D750.
Dacă ești în căutarea unui card de memorie ieftin pentru video, Kingston Canvas Go este ideal doar dacă filmezi clipuri în format Full HD sau de o calitate mai scăzută deoarece viteza de scriere nu va face față aparatelor care filmează 4K.
În concluzie, acesta este un card cu un raport ideal calitate-preț care ar trebui să își găsească ușor locul în geanta oricărui pasionat de fotografie și, uneori chiar și videografie.
Cel mai bun card de memorie pentru filmări 4K
Momentan sunt încă în zona de research și voi reveni cu recomandările mele de îndată ce am o listă de carduri care să se descurce bine pe filmarea 4K.
Ghid de cumpărare
Compatibilitate
Primul aspect pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când alegi un card de memorie este compatibilitatea cu dispozitivul tău. Fie că este vorba de o cameră foto, un smartphone, o tabletă sau orice alt dispozitiv, totul pleacă de la compatibilitate. Chiar și eu am pățit să cumpăr un card SD de 128 de GB pentru o cameră foto care suporta doar carduri de maximum 64 de GB din neatenție.
Verifică manualul de instrucțiuni al dispozitivului sau accesează site-ul producătorului pentru a vedea ce carduri de memorie sunt compatibile cu acesta. De asemenea, nu doar la capacitate trebuie să fii atent, ci și la formatul acestuia (vei vedea mai jos o secțiune despre SD vs. microSD) și la viteza de scriere deoarece camerele video, mai ales cele 4K au nevoie de carduri capabile de viteze mai mari de scriere.
Capacitate
Cardurile de memorie sunt disponibile într-o gamă largă de capacități, de la câțiva GB (în trecut chiar și de la câțiva MB) până la sute de GB. Alege o capacitate potrivită pentru nevoile tale, ținând cont de cât de multe fotografii, videoclipuri sau alte fișiere dorești să stochezi.
Nu are sens să iei un card cu o capacitate uriașă dacă nu o vei folosi activ deoarece cardurile SD nu sunt metode de back-up bune și în general ar trebui ca după orice sesiune foto, vacanță, zi de filmare, etc să faci un back-ul pe un HDD extern.
Ține cont de faptul că ai nevoie de mai mult spațiu de stocare dacă intenționezi să înregistrezi videoclipuri în rezoluție înaltă (Full HD, 4K), să faci fotografii în format RAW sau să stochezi multe aplicații și jocuri pe dispozitivul tău.
Clasă de viteză
Viteza unui card de memorie este crucială, mai ales dacă intenționezi să înregistrezi video în rezoluții înalte sau să faci fotografii în rafală. Clasele de viteză, precum Class 10, UHS-I, UHS-II, UHS-III și V30, V60 și V90, indică viteza minimă garantată de scriere a cardului. Alege un card cu o clasă de viteză adecvată pentru dispozitivul și nevoile tale pentru a te asigura că poți înregistra și transfera date fără întreruperi sau întârzieri.
Așa cum menționam și în zona de compatibilitate, poți vedea clasa de viteză de care ai nevoie în manualul dispozitivului sau pe site-ul producătorului.
SD vs. microSD
Pe piață există două tipuri principale de carduri de memorie: SD și microSD. Astfel că trebuie să te asiguri că alegi tipul de card care se potrivește în dispozitivul tău.
Cardurile SD sunt de dimensiuni mai mari și sunt utilizate în principal în camere foto, video, laptopuri și alte dispozitive de dimensiuni mari.
Cardurile microSD sunt de dimensiuni mici și sunt utilizate în telefoane mobile, tablete, camere de acțiune și, în general, dispozitive compacte.
De menționat este faptul că există adaptoare de la cardurile microSD pentru a le face compatibile cu device-urile care suportă carduri SD, dar la un nivel profesional această soluție nu este ideală.
Branduri populare
Pe piață există numeroase branduri de carduri de memorie, iar unele dintre cele mai populare și de încredere sunt SanDisk, Samsung, Kingston, Transcend și Lexar. Alegerea unui brand cunoscut și testat de alți utilizatori îți asigură calitatea și durabilitatea produsului. În plus, în multe cazuri, brandurile consacrate oferă, printre alte beneficii, suport tehnic și garanții extinse pentru produsele lor. Spre exemplu, eu am primit de multe ori de la SanDisk și licență pentru un soft de recuperare date.
Sfaturi generale privind alegerea cardurilor de memorie
- Verifică întotdeauna compatibilitatea cardului de memorie cu dispozitivul tău înainte de a-l cumpăra.
- Alege o capacitate adecvată pentru nevoile tale, ținând cont de volumul de date pe care intenționezi să-l stochezi.
- Ține cont de clasă de viteză pentru a te asigura că poți înregistra și transfera date fără probleme.
- Optează pentru un brand de încredere, astfel ai o garanție a calității și suport tehnic la nevoie.
Cardurile SD sunt de dimensiuni mai mari în timp ce cardurile microSD sunt mult mai mici și sunt utilizate în telefoane mobile, tablete, camere de acțiune și alte dispozitive compacte. Funcționalitatea și performanța acestora pot fi similare, însă diferența principală este dimensiunea și compatibilitatea cu diferite tipuri de dispozitive.
Dacă vrei să filmezi 4K ar trebui să alegi un card UHS-II cu un rating V90. De asemenea, viteza de scriere trebuie să fie cel puțin 95-100MB/s. Astfel te vei asigura că filmările tale vor ieși așa cum îți dorești