Ghid de cumpărareCum alegi cel mai bun monitor de gaming

Cum alegi cel mai bun monitor de gaming

Ești în căutarea unui nou monitor și nu știi cum să alegi cel mai bun monitor adaptat nevoilor tale? În acest articol vom discuta despre principalele caracteristici spre care trebuie să îți îndrepți atenția pentru a-l alege pe cel mai bun.

De asemenea, pe baza experienței mele în domeniu și în urma mai multor review-uri pe care le-am făcut, voi recomanda și câteva monitoare, în funcție de cazuri de utilizare specifice.

Rezoluția

Unul dintre cele mai importante aspecte ale unui monitor este rezoluția deoarece aceasta ne spune numărul de pixeli afișați pe ecran și determină claritatea imaginii.

Rezoluțiile comune includ 1080p (Full HD), 1440p (QHD) și 2160p (4K), dar avem si WUXGA despre care am scris în alt articol care se pretează mai mult pentru un monitor de productivitate.

În general, trebuie să mergi pe o rezoluție cât mai mare pentru a avea o imagine mai clară, mai ales dacă dimensiunea ecranului depășește și ea 21 de inchi.

Așadar, rezoluția pe care ți-o recomand este cea 4K pentru gaming și vizionarea filmelor, dar nu evita WUXGA cu 1920×1200 deoarece este mai mult decât necesarul de care ai nevoie pentru productivitate.

Dimensiunea ecranului

Monitoarele variază de obicei între 21 și 32 de inch, dar există și modele mai mari sau mai mici.

Mărimea ideală depinde de spațiul disponibil și de distanța de la care vei privi monitorul și trebuie să iei în considerare că un monitor prea mare poate să nu fie ceea ce îți dorești atunci când ai jocuri unde timpul de reacție este important deoarece este mai greu să te concentrezi la o imagine foarte mare.

Așadar, alege dimensiunea ecranului în funcție de modul în care vrei să folosești monitorul. Spre exemplu, eu am ales un monitor de 24 inchi, WUXGA pentru productivitate și simt că este mai mult decât suficient.

Rata de reîmprospătare și timpul de răspuns

Pentru gaming, acești doi factori sunt esențiali și nu trebuie să faci compromisuri dacă vrei să ai un mic avantaj competitiv.

Rata de reîmprospătare, măsurată în hertz (Hz), indică viteza de actualizare a imaginii pe care o are ecranul și o rată mai mare asigură o mișcare mai fluidă.

Timpul de răspuns, măsurat în milisecunde (ms), se referă la cât de repede un pixel își poate schimba culoarea. Pe lângă faptul că un timp de răspuns mai scurt reduce efectul de „ghosting”, dacă ai reacții foarte rapide, te poate ajuta faptul că ai văzut ceva mai devreme, chiar dacă este vorba de milisecunde.

Tipul de panou

Există trei tipuri principale de panouri folosite în monitoare: TN, IPS și VA. Fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale.

În general, panourile TN sunt cele mai rapide și sunt preferate pentru gaming, dar nu oferă unghiuri de vizualizare și culori la fel de bune ca IPS sau VA. Panourile IPS au culori vibrante și unghiuri de vizualizare largi, în timp ce VA oferă un contrast mai bun.

Cu toate acestea, tehnologia panourilor a evoluat atât de mult încât le putem avea aproape pe toate, și culori bune, și timp de răspuns rapid, mulți hertzi și contrast decent. Așadar, compară specificațiile monitoarelor pe care le consideri bune cu tine și nu lăsa ca tipul de panou să fie factorul decisiv.

Conectivitate

HDMI și DisplayPort sunt cele mai comune porturi de conectare, dar USB-C poate fi extrem de util pentru conectarea laptopurilor moderne și poate deveni un hub USB pentru celelalte device-uri ale tale.

De asemenea, dacă vrei să conectezi monitorul la mai multe dispozitive, ideal ar fi să nu aibă doar un singur HDMI, ci să aibă cel puțin două și eventual un DVI sau un VGA.

Caracteristici suplimentare

Alte caracteristici suplimentare pot include tehnologia de sincronizare adaptivă (G-Sync sau FreeSync) care este extrem de utilă pentru jocuri. Un alt element important ar fi modurile pe care le are monitorul precum setarea unui mod de noapte care reduce lumina albastră pentru a proteja ochii.

De asemenea, mișcările pe care le poate face piciorul monitorului sunt importante dacă ai un spațiu de lucru mai atipic și vrei ca acesta să fie într-o poziție anume.

Bugetul

Monitoarele variază semnificativ ca preț în funcție de nevoi, iar specificațiile devin și ele mai bune odată cu prețul. Stabilește un buget și caută cel mai bun monitor care se încadrează în acesta, având în vedere nevoile și preferințele tale.

Dacă acesta nu este suficient, sfatul meu este să mai pui deoparte o perioadă pentru a lua un monitor care se pliază pe nevoile tale deoarece achiziționarea unui monitor bun te poate salva de bani cheltuiți ulterior pentru schimbarea sa prea din timp.

Ergonomie și design

Nu uita de ergonomia și designul monitorului deoarece uneori chiar contează cum se adaptează spațiului pe care deja l-ai construit în biroul tău. Designul subțire și ramele înguste sunt preferate în aranjări moderne, oferind un aspect elegant și posibilitatea de a utiliza mai multe monitoare cu ușurință.


Așadar, fie că ești un jucător pasionat sau pur și simplu ai nevoie de un monitor pentru productivitate, acum știi care sunt aspectele cheie de care trebuie să ții cont pentru a alege cel mai bun monitor adaptat nevoilor tale specifice.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!