Ghid de cumpărareCum alegi cel mai bun hard disk

Cum alegi cel mai bun hard disk

Când vine vorba de stocarea datelor, alegerea hard disk-ului potrivit te poate scăpa de multe bătăi de cap. Fie că ai nevoie de spațiu suplimentar pentru fișierele personale, fie că ești un profesionist care are nevoie de capacitate mare stocare, există o varietate de opțiuni pe piață.

În continuare, vom vorbi despre specificațiile la care trebuie să fii atent pentru a alege cel mai bun hard disk (HDD) adaptat nevoilor tale.

Capacitatea de stocare

Unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare este capacitatea de stocare a hard disk-ului.

Aceasta variază de la câteva sute de GB, la câțiva TB, iar alegerea acesteia depinde foarte mult de ce intenționezi să stochezi pe HDD. În general, 500GB sau 1TB reprezintă o capacitate mai mult decât suficientă pentru un laptop sau PC care nu este folosit pentru gaming sau editare foto-video.

Pentru a stoca fișiere mari precum jocuri mai noi sau fotografii/clipuri pe care le editezi sau le-ai editat, ai nevoie de mai mult de 1 TB. Doar un joc precum ARK: Survival Evolved ocupă peste 250 GB, iar atunci când vorbim de filmări, un minut dintr-un clip 4k se poate duce ușor spre 7-8 GB.

Partea bună este că a scăzut destul de mult costul de stocare per GB, iar acum HDD-uri de 4, 8 sau chiar 16T sunt accesibile ca preț.

Viteza de rotație și performanța

Viteza de rotație a unui hard disk, măsurată în rotații pe minut (RPM), este un alt factor cheie dacă folosești activ HDD-ul și ai nevoie de performanță. Astfel că, un RPM mai mare înseamnă că datele pot fi citite și scrise mai rapid.

Cele mai comune viteze sunt 5400 RPM și 7200 RPM. Ținând cont de costurile actuale, mergi atunci când se poate pe varianta de 7200 RPM deoarece oferă performanțe mai bune, ideale pentru gaming sau aplicații care necesită o mare viteză de citire/scriere.

Interfața și conectivitatea

Tipul de interfață determină viteza cu care datele sunt transferate între hard disk și computer. Cele mai comune interfețe sunt SATA (Serial ATA) și NVMe (Non-Volatile Memory Express).

SATA este standardul pentru majoritatea hard disk-urilor, oferind viteze de transfer adecvate pentru utilizatorii obișnuiți.

NVMe, mai nou și mai rapid, este folosit în SSD-uri și este ideal pentru aplicații de înaltă performanță. Astfel că, pentru HDD-uri vei merge pe varianta SATA.

Aici trebuie să te asiguri că ai disponibil cel puțin un slot în care poți conecta HDD-ul pe placa de bază.

Fiabilitate și durabilitate

Fiabilitatea este crucială, mai ales dacă HDD-ul este folosit pentru stocarea unor informații importante precum backup-uri sau în cadrul unui sistem de supraveghere.

De asemenea, vei observa că mai mulți producători de HDD-uri vor oferi informații cu privire la modul de utilizare pentru care a fost conceput HDD-ul. Astfel că, să nu fii surprins dacă vezi surveilance sau black scris pe unul deoarece cele din seriile acestea sunt construite astfel încât să reziste mai bine la perioade îndelungate de folosire, ideale pentru sistemele de supraveghere.

De asemenea, unii producători oferă garanții extinse, ceea ce poate fi un indicator al încrederii în durabilitatea produsului lor.

Preț

Prețul unui hard disk poate varia considerabil în funcție de capacitate, viteză și brand. E important să găsești un echilibru între costuri și specificațiile de care ai nevoie. De multe ori, investiția într-un hard disk de o calitate mai bună poate economisi bani pe termen lung, având în vedere durabilitatea și fiabilitatea sporită.

SSD vs HDD

În ultimii ani, SSD-urile (Solid State Drives) au devenit tot mai populare datorită vitezei superioare și fiabilității de care dau dovadă. În timp ce HDD-urile (Hard Disk Drives) rămân o opțiune mai accesibilă pentru stocarea datelor, SSD-urile sunt preferate pentru viteza de boot și acces rapid la date.

Alegerea între SSD și HDD depinde de nevoile și bugetul tău. Recomandarea mea este să citești și acest articol despre cele mai bune SSD-uri pentru a-ți face o idee mai bună despre opțiunile pe care le ai.

În general, recomand să mergi pe varianta HDD pentru stocare și fișiere pe care nu le folosești des, chiar și jocuri mai vechi, dar dacă vrei performanță, un SSD va fi alegerea corectă.


Așadar, după cum vezi, pentru a alege cel mai bun HDD trebuie să iei în considerare nevoile specifice pe care le ai și să pui în balanță avantajele pe care le are acest mediu de stocare față de altele. Analizează opțiunile disponibile pe piață, ținând cont criteriile menționate în articol și astfel vei putea face o alegere informată.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!