Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume

Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume

Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, este o adevărată minune arhitecturală situată în inima Dubaiului, în Emiratele Arabe Unite. Înalta de 828 de metri, această structură impunătoare a fost inaugurată în ianuarie 2010, după un proces de construcție ce a durat cinci ani, începând din septembrie 2004 și terminându-se în octombrie 2009.

Burj Khalifa

Deschiderea oficială a fost un eveniment grandios, marcând debutul acestei construcții emblematică printr-un spectacol de artificii, lasere și dansul fântânilor. Numele clădirii este dat după fostul președinte al Emiratelor Arabe Unite și emir de Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, care a deținut funcția de președinte între 2004 și 2022.

Deși designul Burj Khalifa este inspirat din arhitectura și cultura islamică, acesta este opera arhitectului american Adrian Smith de la firma Skidmore, Owings & Merrill.

- Advertisement -

Materialele folosite în interior sunt de o calitate excepțională, iar aici includem: sticlă, oțel inoxidabil, pietre șlefuite, argint, lemn, travertin și covoare lucrate manual. Pentru realizarea sa, au fost necesari 330.000 de metri cubi de beton, 39.000 de tone de oțel și 26.000 de panouri de sticlă, costul total al proiectului ridicându-se la 1,5 miliarde de dolari. De asemenea, construcția are forma literei Y, cu trei elemente dispuse în jurul unui miez central, oferind o priveliște panoramică și maximă luminozitate naturală.

Burj Khalifa deține mai multe recorduri mondiale și nu este doar cea mai înaltă clădire din lume (160 de etaje) ci are și cele mai rapide lifturi (18 m/s), cea mai înaltă moschee, piscină, restaurant și club. De asemenea, clădirea găzduiește 900 de apartamente private, spații de birouri, hotelul Armani, restaurante, spa-uri, și multe alte facilități.

Putem afirma fără îndoială că Burj Khalifa este un simbol al inovației și al luxului, reflectând ambiția și măiestria arhitecturală a Dubaiului.

Iată și câteva curiozități despre Burj Khalifa:

  • Burj Khalifa a fost construită în urma unei colaborări între compania de construcții sud-coreeană Samsung C&T și firma de arhitectură americană Skidmore, Owings and Merrill;
  • Pentru construcție au fost utilizate aproximativ 110.000 de tone de oțel și 330.000 de metri cubi de beton;
  • Clădirea are un sistem de iluminare care poate afișa diferite culori și modele pe fațada sa;
  • Burj Khalifa are cea mai înaltă terasă din lume, la o înălțime de 555 de metri;
  • În clădire se află și un hotel de lux, numit Armani Hotel Dubai, care ocupă primele 8 etaje ale clădirii;
  • În 2010, în timpul deschiderii sale, Burj Khalifa a stabilit un nou record mondial pentru cel mai înalt foc de artificii din istorie.
- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,297UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!